КІБЕРСПОРТ – це змагання в рамках комп’ютерних ігор. Найчастіше це шутери, стратегії або онлайн-імітації реального спорту (наприклад, FIFA, що відтворює у віртуальному просторі футбольний матч). Представники старшого покоління ставляться до кіберспорту по-різному, але факти промовисті – у світі цей напрям давно перетворився на цілу індустрію з мільйонними призами в турнірах і величезними арміями вболівальників.

У країнах пострадянського простору розвиток цього виду спорту йшов повільніше. Так, в Україні людей, пов’язаних з кіберспортом, поки не дуже багато: за різними оцінками, близько двох мільйонів. Для порівняння, у світі це число наближається до половини мільярда.

ЯК СТАТИ КІБЕРСПОРТСМЕНОМ?

Перш за все, потрібно визначитися з грою. Якщо якихось особливих уподобань немає, краще обрати серед найпопулярніших у цій індустрії ігор, таких як Dota 2 або CS: GO. Чемпіонати з них проводяться часто, призові фонди високі, щоправда, і конкуренція вища.

Якщо улюблена гра вже є, але вона не відноситься до «професійного кіберспорту», не варто засмучуватись: можливо, це зміниться з часом. Так, найвідоміша українська кіберспортивна команда Na’Vi спочатку виступала лише в Counter-Strike і Dota 2. Пізніше були створені підрозділи для PUBG, ApexLegends, RainbowSix, QuakeChampions, Fortnite, LeagueofLegends та інших.

ВІДТОЧУВАННЯ ТЕХНІКИ ГРИ

Тут все, як і в класичному спорті, залежить від тренерів, спортивного інвентарю й наполегливих тренувань. Величезний плюс кіберспорту – можливість займатися он-лайн. Тому почати можна з навчальних відео на YouTube, а пізніше, за необхідності, найняти персонального тренера – теж через Інтернет. Кіберспорт дає приблизно рівні можливості для старту міським і сільським жителям, дорослим і підліткам.

НЕОБХІДНИЙ ІНВЕНТАР:

  • Потужний комп’ютер з хорошою периферією;
  • Стабільний та швидкісний Інтернет;
  • Зручне ігрове місце –  комп'ютерний стіл і крісло.  

Здавалося б, меблі не повинні істотно впливати на результати тренувань, але це не так. Для повноцінної участі в змаганнях, навіть початкового рівня, потрібні тисячі годин тренувань. Тисячі годин у незручній позі – це гарантія викривлення хребта, зниження тонусу м’язів, проблем з тиском, зором та іншими функціями організму.

У кіберспорті головне – моментальна оцінка ситуації та максимально швидка реакція. І якщо зранку болить голова, тягне спину або підвищується тиск, показати відмінний результат у турнірі буде неможливо, а відтак, прощавай призовий фонд і прихильність вболівальників.

ВИВЧЕННЯ ТАКТИК І СТРАТЕГІЙ ЧЕМПІОНІВ

Незалежно від обраної гри, слід обов’язково поєднувати особисті тренування з аналізом дій кращих гравців у цьому жанрі. Це означає, що потрібен щоденний перегляд відеозаписів зі змагань та боїв найвідоміших гравців з великих серверів (навіть якщо їх зустрічі не стосуються турнірів). Стратегії дій потрібно описувати й впроваджувати, щоб пізніше на їх основі розробити власні варіанти відповіді на дії супротивника.

У великих командах в цьому може допомагати спеціальна людина, але тим, хто вирішив бути соло-гравцем або поки не увійшов до складу солідної команди, доведеться витрачати на відбір та аналіз відео додаткові години понад час основного тренування.

НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ НА ЗДОРОВʼЯ

Кіберспорт, як і шахи, один з найбільш нетравматичних видів спорту. Тут передусім йдеться не про конкретні травми, а про загальний вплив гіподинамії на організм. Крім того, на відміну від простої офісної роботи, кожне тренування – це справжня битва! У результаті:

  • Сильні емоції змушують гравця несвідомо горбитися, витягати шию, тамувати подих;
  • В напружені моменти матчів спортсмени можуть по кілька хвилин не кліпати, що негативно впливає на очі та зір;
  • Досить довготривалі матчі не дають можливості відволікатись на розминку;
  • Постійне виділення гормонів стресу без подальшого фізичного навантаження, що дозволяє їх утилізувати, перевантажує серцево-судинну та нервову системи.

До того ж, спортсмени нерідко занадто захоплюються енергетичними напоями, харчуються незбалансованою їжею, порушують режим сну.

 Все це може швидко підірвати здоров’я, змушуючи вибути з професійного спорту вже через 5-6 років.

ТУРБОТА ПРО ЗДОРОВʼЯ

Нерідко гравці світового рівня змушені були залишити професійний кіберспорт саме за станом здоров’я. Тому солідні команди завжди наймають фахівців, які стежать за самопочуттям гравців. І тому в необхідний для результативного тренування комплект входить не тільки хороший комп’ютер чи ноутбук, але й ергономічне комп’ютерне крісло та стіл.

Професійні кіберспортсмени завжди займаються й звичайним спортом – звісно, на аматорському рівні. Кожен день, крім тренувань у віртуальному просторі, гравець відвідує спортзал або тренується вдома чи на природі. Це обов’язкова умова стабільно високих результатів у змаганнях.

Не менш важливим фактором є і правильне збалансоване харчування з достатньою кількістю вітамінів, мікроелементів і незамінних амінокислот.

СТОЛИ TEHNOTABLE Й КІБЕРСПОРТ

Столи для роботи сидячи та стоячи, з електронним підйомним механізмом ідеальні для кіберспортсменів. Щодня годинами сидіти нерухомо дуже важко, а продукція TehnoTable дозволяє підняти або опустити стільницю одним натиском кнопки та всього за кілька секунд змінити положення тіла. Ще один плюс – ергономічний виріз стільниці. Він дає зручну опору для ліктів, дозволяючи з мінімальними зусиллями підтримувати правильне положення спини.

Може здатися, що стоячи грати незручно. Але стіл спроектований і розроблений так, щоб підтримувати таке ж взаємне розташування рук, клавіатури, миші і монітора, як і в сидячому положенні.

Крім того, з битвою або змаганням асоціюється саме вертикальне положення тіла, відповідно, стоячи, людина відчуває себе більш зібрано й упевнено, легше орієнтується в ситуації і частіше перемагає. Поза стоячи – «сильна» поза!

МЕБЛІ, ЩО ПІКЛУЮТЬСЯ ПРО ВЛАСНИКА

Чергування положення сидячи й стоячи через кожні 40-45 хвилин дозволяє звести до мінімуму негативний вплив гіподинамії на організм. На підтримку вертикального положення тіла йде велика кількість енергії – це не дає сповільнюватися обміну речовин, слабшати м’язам і накопичуватися зайвій вазі.

Для найкращого ефекту можна доповнити стіл спеціальним килимком або дошкою-балансиром. Вони дозволять по максимуму використовувати час в положенні стоячи – даючи легке навантаження на м’язи ніг або забезпечуючи масаж біологічно активних зон ступні.

Щоб зробити стіл максимально зручним для конкретної людини, передбачено регулювання не лише висоти стільниці, а й висоти монітора на кронштейні. За необхідності в каталозі можна підібрати й кронштейн для двох моніторів. За бажанням замовника столи комплектуються додатковими корисними аксесуарами – від бездротової зарядки до пристрою для підігріву чашки з кавою.

ДЕ ГРАТИ Й ЗМАГАТИСЯ?

Для тренування підійде будь-який сервер потрібної вам гри з досить високим онлайном.

А випробувати свої сили в турнірах можна через спеціальні ігрові портали. Серед найбільш популярних ресурсів такого штибу в Україні:

  • Uesf.org.ua. Офіційний сайт Федерації кіберспорту України.
  • Gg.ua. Портал із щоденними турнірами по Dota 2, CS: GO та LeagueofLegends.
  • Wegame.com.ua. Ресурс, присвячений щорічним великим кібертурнірам. Є розділи змагань для ігор на ПК, консолях і мобільних девайсах;
  • Окремо, слід виокремити офлайн-зони. У кожному місті є популярні ігрові зони. Наприклад, у Києві популярним місцем є CyberZone/NAVI bar у ТЦ Метроград. До речі, там можна протестувати столи TEHNOTABLE.

Кіберспорт – напрям, який розвивається дуже швидко. Щороку з’являються нові ігри, турніри й клуби. Тримати руку на пульсі допомагають спеціальні джерела, наприклад, GameInside.ua.

ПРИБУТКИ КІБЕРСПОРТСМЕНА

Кіберспорт може окупити витрати на нього, ще й принести вагомий прибуток, причому ще до стабільних перемог у значних турнірах. Річ у тому, що відеозаписи цікавих, видовищних боїв або їх прямі трансляції дуже популярні. Не біда, що новачок поки не може похвалитися високим рейтингом або великою кількістю перемог.

Харизматичний коментатор, який постійно відстежує для глядачів цікаві ігрові події, турніри й просто зустрічі знаменитих бійців, гарантовано збере численну аудиторію.

Ну а отримати з цього прибуток досить просто – це й партнерська програма YouTube або інших сервісів, і непряма реклама продукції тих чи інших брендів (комп’ютерів, моніторів, килимків, клавіатур, аксесуарів), і реклама каналів або сайтів зі схожою, але не конкурентною тематикою.

Ще один плюс – можливість заробітку вдома, практично без обмеження за віком, статтю, фахом.

Тож, якщо вас цікавлять комп’ютерні ігри, ви наполегливі й терплячі, може, ваше покликання – саме кіберспорт?

Latest Stories

Цей розділ наразі не містить жодного вмісту. Додайте вміст до цього розділу за допомогою бічної панелі.