У сучасному суспільстві багато людей мають сидячу роботу. До цієї категорії входять офісні працівники, фрилансери, які працюють за комп’ютером, швачки, водії та багато інших спеціалістів. Помилково вважають, що така діяльність менш шкідлива, ніж, наприклад, праця на виробництві. Проте насправді саме малорухливий спосіб життя може бути причиною багатьох кардіометаболічних захворювань. У групі ризику також геймери та люди, які багато часу проводять, сидячи на дивані перед телевізором.

СТАТИСТИЧНІ ДАНІ

У світі проведено низку досліджень, присвячених вивченню підвищеного ризику смертності через низьку рухливість. Так, у межах Nord-Trøndelag Health Study 3 (HUNT3) у 2006–2008 рр. досліджено 50 817 дорослих віком ≥20 років, а також вивчено Норвезький реєстр причин смерті до 31 грудня 2010 року.

Було отримано такі результати: протягом 3,3 років зареєстровано 1068 смертей, з них 388 пов’язані з кардіометаболічними захворюваннями. Співвідношення ризиків (HR) смертності від усіх причин, пов’язаних із загальним часом сидіння, становив:

  • HR 1,12 (95% ДІ від 0,89 до 1,42) за умови загального часу сидіння 4-<7 годин/день;
  • HR 1,18 (95% ДІ від 0,90 до 1,57) за умови загального часу сидіння 7-<10 годин/день;
  • HR 1,65 (95% ДІ від 1,24 до 2,21)  за умови загального часу сидіння <10 годин/день

Таким чином, встановлено, що малорухливий спосіб життя корелює з підвищеним ризиком розвитку серцево-метаболічних захворювань у короткій перспективі. З огляду на це дорослим важливо максимально скоротити загальний щоденний час сидіння для збереження здоров’я.

АНАЛІЗ ДАНИХ ІЗ 54 КРАЇН СВІТУ

Ще одне дослідження показало, що сидячий спосіб життя пов’язаний із підвищеним ризиком смертності від усіх причин, незалежно від фізичної активності. Такий висновок було зроблено на підставі аналізу опублікованого в 2015 році метааналізу, опитування дорослих щодо способу життя та розподілу часу, проведеного сидячи (з 2002 до 2011 рр.), національної статистики щодо чисельності населення, таблиць життя та загальної смертності. Всього було проаналізовано дані з 54 країн світу.

Науковці виявили, що популяційна частка смертності для кожної країни від усіх причин пов’язана з часом сидіння >3 годин на день. Малорухомий спосіб життя вплинув на 3,8% смертності від усіх причин (близько 433 000 смертей на рік). Найвищу смертність від усіх причин через сидячий спосіб життя було виявлено в таких регіонах:

  • Західна частина Тихого океану;
  • Європа;
  • Східне Середземномор’я;
  • Америка;
  • Південно-Східна Азія.

На думку вчених, зменшення часу сидіння збільшить очікувану тривалість життя на 0,20 року в цих країнах.

ЯК ПОДОЛАТИ ПРОБЛЕМУ МАЛОРУХЛИВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ?

Результати досліджень показують, що для зменшення ризику захворюваності та смертності потрібно максимально скоротити час сидіння. Як це можливо, якщо у вас сидяча робота? Є кілька дієвих способів:

  1. Частіше робити перерви (бажано кожні 1,5-2 години), вставати з робочого крісла та хоча б 5-10 хвилин робити прості фізичні вправи.
  2. Важливо правильно вибрати стіл для роботи, найкращий варіант — стіл з можливістю регулювання висоти, щоб певний час можна було працювати стоячи.
  3. У транспорті за можливості краще стояти або взагалі пройти одну-дві зупинки пішки.
  4. Краще відпочивати не на дивані перед телевізором, а на прогулянці в парку.
  5. Регулярно займатися спортом.

Людям, які багато часу проводять сидячи, життєво необхідно свій вільний час проводити активно. Тільки так вони можуть зменшити ризик появи кардіометаболічних захворювань.

Latest Stories

Цей розділ наразі не містить жодного вмісту. Додайте вміст до цього розділу за допомогою бічної панелі.