Захворювання хребта

Згідно зі статистикою, понад 80% населення земної кулі скаржаться на болі в спині. Причиною дискомфортних відчуттів можуть бути серйозні захворювання хребта, які значно ускладнюють життя страждає від них людині.

Найбільш поширені захворювання хребта – це, перш за все, грижа міжхребцевого диска, остеохондроз, сколіоз, спондилоартроз, анкілозуючий гиперостоз, спондилолістез, стеноз хребетного каналу, запальні захворювання і пухлини хребта, воронкоподібні і кілевидні деформації грудної клітки.

На зображенні зображено тиск, який чиниться на хребет при різних положеннях тіла:

Нажаль більшість працюючих за комп’ютером сидять в позі нахилу по відношенню до монітора, при цьому практично максимально навантажуючи хребет, що з часом негативно позначається на його стані і на здоров’я людини в цілому.

Правильно чергуючи роботу за комп’ютером за столом в положенні сидячи і стоячи Ви вже через місяць відчуєте поліпшення загального стану, навіть якщо раніше Вас нічого і не турбувало.

Альф Накхемсон – досягнення у сфері ортопедії

Alf Nachemson закінчив Каролінський інститут в Стокгольмі, Швеція, в 1956 році і отримав ступінь доктора філософії в Університеті Уппсали в 1960 році. У 1961 році він переїхав в Гетеборг і Лікарню Салгренской, де став ортопедичним фахівцем і доцентом. Він був призначений професором і головою ортопедичної хірургії в Гетеборгському університеті і лікарнею Салгренской в ​​1971 році і працював в цій якості до виходу на пенсію в 1996 році. Під його головуванням його кафедра стала великим науково-дослідною установою з інноваційними ортопедичними дослідними лабораторіями та великим науковим бюджетом. Він дуже скоро зрозумів важливість спеціалізації в ортопедії. Він також був членом Ради медичного факультету Гетеборзького університету. Він офіційно пішов у відставку у віці 65 років, але продовжував діяти буквально до останнього дня.

Метод вимірювання внутрішньокаскадного тиску

В середині 1950-х років Альф Накхемсон отримав асистентську посаду професора Карла Хірша в університетській лікарні Уппсали. Для вивчення умов навантаження хребта людини він розробив метод вимірювання внутрікаскадного тиску. Первісна робота була виконана на посмертному матеріалі і послужила основою для його дисертації під заголовком «Поперековий внутрішньокаскадний тиск: експериментальні дослідження на основі посмертного матеріалу», опублікованій в Упсалі в 1960 році.

Потім він провів перші вимірювання тиску диска in vivo в Сан Франциско і Гетеборг. Дослідження in vitro вже показали, що можна виміряти внутрішньокаскадний тиск не тільки в недеформованих дисках, а й в помірно вироджених дисках.

Вимірювання in vivo показали, що внутрішньокаскадний тиск відображав навантаження на хребет людини. З тих пір вимірювання внутрішньокаскадного тиску залишалися єдиними вимірами, безпосередньо визначають умови навантаження хребта in vivo.

Ця основоположна робота була універсально цитувати, а його класичні малюнки з різними положеннями тіла над гістограмами тиску представлені в незліченних публікаціях. Майже через 50 років після досліджень Альфа Нахемсона експерименти повторювалися іншими групами, результати яких в значній мірі підтвердили правильність вихідних даних. Його новаторські вимірювання як і раніше є орієнтирами в ортопедичних, професійних і реабілітаційних підручниках по всьому світу.

Подальша робота Альфа Нахемсона

Протягом 20 років він був співредактором SPINE. Завдяки своїй редакційній роботі він зробив внесок в постійно покращений фактор впливу журналу. Він був одним із засновників Cochrane Collaboration Back Review Group, створеного в 1993 році, і відповідав за цю групу вже майже 10 років. Під час його головування у Відділі ортопедії в Гетеборзі успішно захищено 81 кандидатська дисертація; 16 його аспірантів стали професорами. Його великий інтерес до доказової медицини привів до двох книг про біль в спині, опублікованій в 1990 і 2000 роках для СБУ (Шведська рада з оцінки технологій в охороні здоров’я). За свої дослідження і видатний внесок в дослідження хребта він отримав кілька великих нагород з різних куточків світу. До них відносяться премія SIROT 1981 року приз Arthur Steindler 1986 року, премія Kappa Delta за видатний дослідний документ 1991 року, премію Bristol-Myers Squibb / Zimmer Award 1995 року, і він був першим одержувачем премії ISSLS-Stryker Spine Lifetime Achievement Award у 2000 році Почесні членства були надані йому більш ніж 20 науковими товариствами та організаціями.

Він був одним із засновників і президентом Міжнародного товариства з вивчення поперекового відділу хребта і президентом Європейського товариства спінальних деформацій, який пізніше був об’єднаний з Європейським товариством хребта, дуже активним членом якого він став. Неодноразвово він служив експертом для урядових установ не тільки в Швеції, але і в США, Австралії і Канаде.Он був дуже успішним в залученні приватних донорів, в результаті чого Фонд доктора Фелікса Нойбергера та Фонд досліджень Інгабріта і Арне Лундберга в Швеції. У тісній співпраці з AB Volvo він ініціював престижну премію Volvo, яка була присуджена протягом 25 років Міжнародним товариством вивчення поперекового відділу хребта.

Він також був головою дослідного і освітнього фонду Volvo. Він був запрошеним професором в кількох університетах США в період з 1975 по 1991 рік: Північно-західний університет, Раш-пресвітеріан в Медичному центрі Святого Луки і Іллінойському університеті, Чикаго, штат Іллінойс; Вашингтонський університет, Сіетл, Вашингтон; Гарвардська медична школа, лікарня Бет Ізраїль, Бостон, Массачусетс і Джорджтаунський університет, Вашингтон, округ Колумбія. Він був запрошеним професором протягом коротшого періоду часу в 50 університетах Австралії, Нової Зеландії, Азії, Південної Африки, Північної Америки, Південної Америки і Європи. Крім спільного редагування SPINE, він був в редакції семи інших наукових журналів і численних наукових рад. Його власний список публікацій був великим. Більше 500 робіт були опубліковані Альфом Нахемсоном в якості першого автора або співавтора часто в престижних журналах, і він дав понад 1500 лекцій по всьому світу, більшість з них на запрошення.

Протягом багатьох років і задовго до того, як доказова медицина була загальноприйнятою, Альф Нахемсон постійно працював над поліпшенням наукового якості в дослідженнях. Багато колег в усьому світі пам’ятають його за постійну підтримку досліджень високої якості. Його вклад в Кокранівське співпрацю і ОМТ (оцінка технологій охорони здоров’я) обумовлений його справжньої зацікавленістю в наукових доказах. За три тижні до того, як він помер, він заснував «Фонд Альфа Накхемсона для дослідження доказів хребта». Ця ініціатива відображає його справжній інтерес до цієї області.

Альф Накхемсон був дуже майстерним лікарем. В управлінні пацієнтами він завжди приділяв пильну увагу, щоб гарантувати високу якість. Будучи дослідником, він постійно брав участь в нові ідеї та проекти. Він був відвертим прихильником хорошою медичної практики і не боявся стояти, іноді дуже сильно, тому що, на його думку, це були правильні способи лікування наших пацієнтів з хребтом. Він неодноразово виступав рішуче і пристрасно, не підтримуючи науково обґрунтовані втручання. І він зробив це задовго до того, як доказова медицина (EBM) стала широко впроваджуватися ще до появи назви EBM. Він був одним з великих рушійних сил, які допомогли впровадити EBM в лікуванні хребта і один з перших, якщо не першим серед нас, зрозуміти важливість Кокранівських оглядів в хірургії хребта.

Він допоміг змінити те, як багато хто з нас розглядали нашу професію. Він був дуже харизматичним лідером для своїх колег і захопленим натхненником для всіх тих, кому пощастило, що він близько знайомий з ним. У нього була величезна працездатність і з ентузіазмом, гумором і жвавістю він стимулював і надихав усіх нас. Протягом усієї своєї роботи його бачення полягало в перевазі і відданості справі розвитку науки і благополуччя пацієнтів. Рідко, за все життя, зробило такий глибокий вплив на стількох людей і, по суті, на цілу медичну спеціальність.

Оригінал статті про Альфа Нахемсона: Articles from European Spine Journal are provided here courtesy of Springer-Verlag

Latest Stories

Цей розділ наразі не містить жодного вмісту. Додайте вміст до цього розділу за допомогою бічної панелі.